energiegevers, de key-to-succes

BLOG

Energiegevers, de key-to-succes

04 maart 2019 

Uit wetenschappelijk onderzoek over Vitaliteit en Bevlogenheid is gebleken dat het veel verstandiger is voor een medewerker om op zijn energiebronnen te leren focussen dan lang stil te staan bij de stressbronnen. Energie krijgen we op twee manieren, namelijk van de werkomgeving en van onze persoonlijkheid.

 

Factoren waarvan je medewerkers energie krijgen moet je koesteren en zorgvuldig bewaken. We merken dat deze energiegevers soms verscholen zitten in kleine attenties waarvan werkgevers vaak niet eens op de hoogte zijn of er alleszins niet bewust over hebben nagedacht. Het kan gaan over een duidelijke briefing in de ochtend, een gestructureerd takenpakket, doorgroeimogelijkheden, vrijheid binnen de uitvoering van een job, open communicatie, begrip voor een private situatie of simpelweg job inhoud.

 

Factoren die stress geven kunnen zeer uiteenlopend zijn, het kan gaan over taken die oorspronkelijk niet terug te vinden zijn in het functieprofiel, onduidelijke communicatie binnen een team of met een leidinggevende, onuitgesproken verwachtingen of beperkte kansen om door te groeien.

Wanneer je energienemers pieken, raak je steeds sneller vermoeid, voel je je minder betrokken met je werk en kan je fysieke klachten ontwikkelen.

 

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat inzetten op het verhogen van energiebronnen de klachten doet verminderen. Sterker nog: wanneer energiebronnen de overhand krijgen raak je bevlogen. En bevlogenheid zorgt voor plezier in je werk waardoor je werkprestaties, gezondheid en welzijn verbeteren.

RECENT

Bevlogenheid

15 maart 2019